1980 –luku
Keväällä 1982 puheenjohtaja Tapio Rajamäki soitti lyhyen puhelun, jossa pyysi erästä, mihinkään urheiluseuraan kuulumatonta naishenkilöä edustamaan Tampereen Urheilijat -38:aa seuraavan viikonlopun piirinmestaruusmaastoissa !
Tuosta puhelusta alkoi yksi merkittävä jakso seuran historiassa: ensin tuli piirinmestaruus kultaa ja sittemmin tuolloin seuran edustusasun ensimmäistä kertaa päälleen pukeneen Sinikka Keskitalon huikea ura johti myös kansainvälisille edustuskentille – aina olympialaisiin saakka. Sinikka oli aloittanut ’tosissaan’ juoksemisen vasta puoli vuotta aiemmin ja jo aikuisiällä, mutta jo tuona vuonna -82 hän osallistui ensimmäisiin SM-tason kisoihinsa, maastojuoksuihin Kauhajoella ja myöhemmin keväällä SM-maratonille Seinäjoella, josta tuli jo myös ensimmäinen SM-mitali, pronssinen. Myöhemmin 80-luvun aikana Sinikka saavutti yhteensä 14 SM-kultaa - seitsemän henkilökohtaista, joista viisi maratonilla – sekä seitsemän joukkuekultaa maasto- ja maantiejuoksuissa. Mestaruuksien lisäksi hän saalisti myös toistakymmentä himmeämpää SM-mitalia.
Hän oli myös ensimmäinen seuraa edustava olympialaisiin osallistunut urheilija. Los Angelesin vuoden -84 ensimmäisen olympiatason naisten maratonin lisäksi hän osallistui myös Soulin olympialaisten maratonille vuonna -88 ja edusti Suomea näiden lisäksi kerran yleisurheilun MM-kisoissa, seitsemän kertaa maasto- ja maantiejuoksujen MM-kisoissa, kerran EM-kisoissa ja kahdesti Eurooppa Cupissa. Lisäksi hän osallistui kolmesti Ruotsi-maaotteluun naisten 10000 metrillä.
Kansainvälisten arvokisojen mitali yleisissä sarjoissa jäi kuitenkin maratonin kestoa ajatellen ’vaivaisen’ 16 sekunnin päähän EM-kisoissa Stuttgartissa vuonna -86. Tuon EM-kisojen nelossijan lisäksi Sinikan parhaimpina saavutuksina muistetaan Rooman MM-kisojen kahdeksas sija maratonilla vuonna -87 sekä vuoden -85 valinnat maailman kymmenenneksi parhaaksi naismaratoonariksi ja vuoden kestävyysjuoksijaksi Suomessa.
Hänen kymmenvuotisen juoksu-uransa huipennus oli neljä Maailmanmestaruutta veteraanien MM-kisoissa Turussa vuonna 1991 – sarjana naiset-40 vuotta.
TU-38:n jo 70-luvulla alkanut kestävyysjuoksumenestys jatkui ja edelleen vahvistui 80-luvulla. Sinikan ympärille saatiin koottua vahva naisjuoksijakaarti, joka voitti useita valtakunnallisia maantieviestejä ja myös SM-tason joukkuekilpailuja. Joukkueissa juoksivat Sinikan lisäksi tuolloin Arja Uusitalo, Jaana Nevalainen, Anita Knuuttila, Marja-Liisa Vähä-Ypyä ja Leena Virta.
Myös miesten puolella menestys oli mahtavaa -TU-38:n voidaan sanoa hallinneen 80-luvun alun ja puolen välin joukkuejuoksuja täysin. Vuonna -85 seuran miesjoukkue voitti kaikki suuret valtakunnalliset maantieviestit: Karhu-viestin, Salora-viestin, Rautaviestin ja Kulta-Kukko –viestin. Upea pronssinen Saarioisten Kulta-Kukko saatiin seuran palkintokaappia koristamaan viidellä voitolla.
Näiden kansallisten maantieviestien menestyksen lisäksi tuli SM-mitaleita maasto- ja maantiekilpailuista. Joukkueiden juoksijoita olivat tuolloin jo mainittujen Seppo Liutun, Markku Kyllästisen, Markku Yli-Pärrin ja Erkki Mäkiniemen lisäksi Jari Hemmilä, Jari Nurmisto, Juhani Lakso, Antti Tiihonen, Janne Koskinen, Veli-Matti Ranta, Jukka Hartman, Tapio Korpinen, Seppo Kykkänen ja Juhani Sorrela.
Todellinen seuran kestävyysjuoksun huippuhetki koettiin Kalevan Kisoissa Lahdessa vuonna -85, jossa vajaan tunnin sisällä tuli neljä mitalia – Jari Hemmilä ja Seppo Liuttu ottivat kaksoisvoiton miesten 5000 metrillä ja Kristiina Iisakkila sekä Sinikka Keskitalo 2. ja 3. sijat naisten 10000 metrillä.
Toinen huippuhetki sattui vuonna -87 ensimmäistä kertaa järjestettyihin SM-maantiejuoksuihin, joissa jaetuista neljästä mestaruudesta TU -38 vei nimiinsä kolme – Sinikka Keskitalo voitti naisten henkilökohtaisen mestaruuden ja lisäksi saatiin joukkuemestaruudet sekä naisissa että miehissä.
Henkilökohtaisia SM-mitaleja 80 –luvulla kestävyyspuolella saavuttivat jo mainittujen ’Lahden sankareiden’ ja ’maantiekiitäjien’ lisäksi Jari Nurmisto, Jukka-Pekka Hartman, Veli-Matti Ranta sekä ’Tappara –vaihdon’ myötä seuraan liittynyt Janne Koskinen, joka kahmi useita mestaruuksia ja mitalisijoja ratajuoksuissa sekä maastoissa nuorten sarjoissa ja edusti myös Suomea nuorten Ruotsi-Suomi maaottelussa. Veli-Matin ja Jannen urat jatkuivat vielä 90-luvun puolelle, jolloin menestystä tuli myös aikuisten sarjoissa.
Nopeuspuolella tuli 80-luvun puolesta välistä alkaen myös menestystä varsinkin tyttösarjoissa, joissa Sari Höltän henkilökohtaisten aitajuoksumitaleiden lisäksi joukkueet toivat SM-mitaleita tyttöjen pikaviesteissä ja pituuden joukkuekilpailuissa. Nopsakinttuisia ja ponnistusvoimaisia tyttöjä tuolloin olivat Katja Haltsonen, Nina Rinne, Pia Rinne, Ulla Peltonen, Sari Kuparinen ja Marjut Niskanen. Muutamaa vuotta myöhemmin osa näistä tytöistä oli Anne-Elina Palosella ja Nina Tapalalla ’vahvistettuna’ tuomassa viestimitaleita aikuisten sarjassa Kalevan Kisoista.
Kenttälajit olivat 80-luvulla vuorostaan hieman taka-alalla – nuorten sarjoissa tuli pituuden joukkuemitaleiden lisäksi sentään SM-mitalit kuulassa Tuulikki Mikkolan ja Pekka Muikun tuomina.
80-luvulla seuraan perustettiin myös veteraanijaosto, joka pian alkoi tuottaa mitaleita myös noissa sarjoissa. Suurmenestyjiä Suomen ja Pohjoismaidenkin tasolla olivat Antti Hyvärinen ja Reino Dahlman juoksupuolella ja Martti Uusitalo kiekonheitossa. Muita ansioituneita veteraaneja olivat mm. Bruuno Silekoski, Jorma Lodi ja Erkki Montonen. Olympiakävijä Lasse Orimus liittyi seuraan 80-luvun puolivälissä ja saavutti myös veteraanisarjoissa SM-mitaleita ja Pohjoismaiden Mestaruuden.
Aikuismenestyksen huuman ohella myös seuran urheilukoulutoiminta jatkui 80-luvulla – tosin ehkä vain ’puolella liekillä’. Ei tuotettu kansallisia huippuja, mutta piiritasolla oltiin varsinkin vuosikymmenen alkupuolella hyvää luokkaa ja nuoria oli toiminnassa mukana edelleen runsaasti.
Tapio Rajamäki jätti hetkeksi seuran puheenjohtajan tehtävät vuonna 87 – kuudentoista työntäyteisen vuoden jälkeen. Hänet valittiin seuran järjestyksessä kolmanneksi kunniapuheenjohtajaksi ja palasipa hän sitten vielä ’nuijanvarteenkin’ 90 –luvun puolella moneksi vuodeksi. Hänen puheenjohtajakaudellaan seura oli talouden suhteen kohtuullisessa tasapainossa ja urheilumenestystä tuli ajoittain ’tuutin täydeltä’. Toimitsijapuolella jatkoivat ’vanhat konkarit’, mutta jostain syystä uusien toimijoiden mukaan saaminen tuolloin oli melko hankalaa. Valmentajapuolellakaan ei suurta ruuhkaa ollut: Markku Kyllästinen, Tapio Keskitalo, Seppo Laskujärvi, Antti Katajamäki, Pekka Pitkänen – siinä muutamia tuon vuosikymmenen huippuja valmentaneita.